czwartek, 10 stycznia 2013

Marchewkowa zupa krem

Sezon zimowy to czas kiedy lubimy zjeść coś co nas rozgrzeje, coś ciepłego i smacznego. Zawsze się śmieje, że zupy krem są dla leniwych i malutkich dzieciaczków. Prócz posiekanej pietruszki niewiele jest tam do gryzienia. Nie ma jak to wrócić w mroźną zimę i zastać na stole pachnącą zupę. Aż prosi się, żeby ją ugotować. Mój synek to wielbiciel warzyw, nie zdążę się obrócić i moja włoszczyzna sama ucieka ze stołu. Jest szybszy niż nasz kot. :)))))))))) Tak się cieszę, że udało mnie się wyrobić w nim odruch zdrowego jedzenia. Jak każde dziecko skubnie czekoladkę czy ciasteczko, ale wszystko jest to w granicach zdrowego rozsądku. Do teraz pamiętam jak gotowałam codziennie mu zupki - papki - krem. Kiedy cofnę się kilanaście lat wstecz doskonale pamiętam jak i moją mama gotowa takie przecieranki. Pamiętam mamę pochyloną nad moją siostrą i karmiącą małą łyżeczką. Zaledwie 7 lat wstecz najmłodsza z nas Julcia zaś, uwielbiała nimi pluć :P 

Nasza Łucja idealnie wstrzeliła się tym przepisem w temat obiadku dla dzieci. 
Nie pozostaje mi nic innego jak przedstawić Wam pomysł na zupkę. Miłego gotowania.
 

Marchewkowa zupa krem

 




Składniki (na 3 porcje):
  • 6-7 średniej wielkości marchewek
  • 1-1,25 l wody
  • 0,5 kostki rosołowej (użyłam drobiowej)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • chleb lub bułki na grzanki
  • śmietana 12% do ozdoby i polepszenia smaku
Potrzebny sprzęt:
  • obieraczka do marchewek
  • nóż
  • deska
  • garnek na zupę
  • mikser z końcówką do rozdrabiania warzyw/owoców lub blender
  • łyżka
  • patelnia do zrobienie grzanek
Przygotowanie:
  1. Nastawić do zagotowania wodę w garnku, dodać 0,5 kostki rosołowej, cukier i masło. Lepiej zacząć gotowanie od mniejszej ilości wody, a jeśli na koniec (po zmiksowaniu marchewek) zupa będzie za gęsta, to uzupełnić płyn.
  2. Marchewki, obrać, umyć pokroić w plasterki. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać troszkę soli i pieprzu (doprawianie do smaku będzie na końcu).
  3. Miękką ugotowaną marchewkę zmiksować na krem i ponownie wrócić z nią na gaz/prąd. Doprawić do smaku, pamiętając o majeranku. Jeśli krem będzie za gęsty – dolać wody. 
  4. Zrobić grzanki: chleb lub bułki pokroić w kostkę i zrumienić na suchej podgrzanej patelni.
  5. Gotową zupę-krem podawać z grzankami i śmietanką – tak smakuje najlepiej :) 
Kochane mamy nie muszę Wam mówić, że te dwie pozycje tyczą się tych naszych starszych dzieci :) Nie wdając się w szczegóły, czy mówię o starszych dzieciach czy naszych Panach :P Życzę Wam samej przyjemności z gotowania jak i jedzenia :)


 Serdecznie Polecam Wam
 Pozdrawiam, Ewa :) 

777 przepisów mostownicy Łucji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz