czwartek, 10 stycznia 2013

Koperty francuskie ze szpinakiem i fetą

U każdego z nas w życiu pojawiają się momenty, które chcemy uczcić specjalną kolacją. Nieistotne czy są to urodziny, czy imieniny, a może inna szczególna okazja. Jak każdy chcemy dogodzić naszym gościom, w związku z czym szykujemy coś dobrego. Mam dla Was propozycje, która wygląda pysznie i jest elegancka. Jej wykonanie nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Nie przepadam za słodki łakociami, za to uwielbiam szpinak. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Znów dzięki uprzejmości Łucji, mogę Wam zaprezentować coś smacznego :)

Koperty francuskie ze szpinakiem i fetą

 

Składniki (na 6 kopert):
  • ciasto francuskie – cała rolka
  • szpinak – 10-12 brykietów mrożonych
  • cebula
  • sól
  • ząbek czosnku lub jeśli nie ma papryka słodka i odrobina ziół prowansalskich
  • ok 5 łyżek mleka
  • pół paczki fety
Potrzebny sprzęt:
  • blacha
  • patelnia
  • deska
  • nóż
  • drewniana łyżka
  • praska do czosnku
Przygotowanie:
  1. Włączyć piekarnik na 150°C
  2. Szpinakowe brykiety rozmrażać na patelni, dobrze podlać mlekiem – jakoś to sprytniej się dzieje.
  3. Gdy szpinak się rozpaćka dodać poszatkowaną cebulę, sól, wyciśnięty czosnek lub przyprawy.
  4. Wszystko razem wymieszać, pilnować przed przypalaniem, odparować nadmiar wody ze szpinaku
  5. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 kwadratów, na każdy z nich położyć 1/6 masy szpinakowej, a na wierzch ser feta (jak na zdjęciu).




6. Rogi kwadratów zlepić na środku żeby farsz nie uciekł.
7. Koperty są gotowe po ok 15 minutach pieczenia – widać po kolorze ciasta francuskiego 
    i zapachu.



 Gorąco Polecam,

 Bon appetit ;)


777 przepisów mostownicy Łucji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz