piątek, 20 czerwca 2014

Truskawki - przepisy, koktajle, desery, maseczki

Truskawki



Zdrowie:

Zawierają masę drogocennych minerałów i witamin. Na liście zawartości witaminy „C” zajmują zasłużone drugie miejsce.  Są moczopędne, przez co świetnie wpływają na nerki. Polecane są osobą z chorobami reumatycznymi, z schorzeniami wątroby. Idealne dla osób z nadwagą czy chorobami serca, obniżają poziom cholesterolu jak i ciśnienie tętnicze. Bardzo dobrze działają na florę jelitową „wymiatają” działają jak szufelka. Tuż po przetrawieniu w żołądku tworzy się „ dżem” ze względu na duża zawartość witaminy "C" wymiata ona wszystkie zastałości w naszym układzie pokarmowym. Jakkolwiek zabrzmi to dla was niesmacznie jest to zbawienne przy wszelkich zaparciach. 

Jak każdy owoc truskawki najlepiej jeść na surowo. Dlaczego?
Poddawane obróbce w wysokich temp tracą witaminę „C” i inne cenne składniki.
Kupuj zawsze z sprawdzonych miejsc. Nie dosładzaj, truskawki podane bez dodatków są najzdrowsze. Owoc wręcz stworzony dla osób dbających o linię. Dlaczego piszę stworzony? Ponieważ truskawki zostały stworzone przez człowieka jest to kombinacja dwóch gatunków poziomek. Powstały w połowie XVII wieku.

„Czego człowiek nie ma, powstanie w jego umyśle i stworzy”

Od tamtego czasu powstało wiele odmian, jedno nie zmieniło się od wieków, są lekkie i zdrowe. W 100 g truskawek jest około 30 kalorii i działają zbawiennie dla naszego organizmu.  
Ta porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę „C”
Idealne na drugie śniadanie:

Propozycja pierwsza:

1 Kefir
5 dużych truskawek
1 banan

Kefir wlej do miksera, dorzuć truskawki i banana. Jeśli trafiłaś na dobrej jakości truskawki, nadadzą one deserowi naturalnej słodyczy. Banan dodatkowo zagęści cała konsystencję koktajlu, dojrzały również sprawi, że nie będzie musiała dosładzać deseru.

Propozycja druga:

1 kefir
5 dużych truskawek
Szklanka mleka sojowego
100 g serka homogenizowanego (o niskiej zawartości tłuszczu)
½ banana

Wszystko zmiksuj jak w poprzednim przepisie. Jeśli lubisz gęstsze desery, serki lub bardziej śmietanowe, ten Serek, deser jakkolwiek to nazwę, będzie idealny dla Ciebie.


Uroda:

Zawarte w truskawkach witaminy i minerały korzystanie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Maseczka przyrządzona z truskawek wygładza i nawilża cerę. Pamiętam moją babcię, która chodziła po kuchni z obłożoną cera truskawkami, zawsze powtarzała, że to pomaga zachować jej młodość. Przepis na taką maseczkę podaję poniżej.

Maseczka na twarz:

1) Cera sucha:
 Umyte truskawki zmiksuj i dodaj 2 łyżki stołowe miodu. Dodaj dużego rozgniecionego banana lub dorzuć go podczas miksowania Ta maseczka przywróci ci naturalny poziom nawilżenia skóry, załagodzi również wszelkie podrażnienia skóry.

2) Cera dojrzała:
 Wcześniej zmiksowane truskawki połącz z łyżką oleju kokosowego. Konsystencję nałóż delikatnie na twarz, pozostaw ją około 15-25 min. Maseczka ta ma za zadanie rozświetlić cerę i w naturalny sposób delikatnie spłycić zmarszczki.

3) Cera tłusta i trądzikowa:
Jak w poprzednich przepisach zmiksuj truskawki, dodaj soku parę kropel soku z cytryny, i Rozbij jajko delikatnie oddziel żółtko od białka. Oddzielone białko dodaj do mikstury, wszystko razem wymieszaj. Taką maseczkę pozostaw na około 25 min. Truskawki i sok z cytryny niwelują drobnoustroje, rozjaśniają i odświeżają cerę. Białko działa ściągająco, obkurcza rozszerzone pory oraz stabilizuje wydzielanie łoju. Dzięki takiej maseczce skóra nie będzie się błyszczeć i zachowa świeży wygląd.

Ps. Pamiętajcie gotowe produkty zwykle są drogie i zawierają pełno chemicznych dodatków, które mają zapewnić np: dłuższa datę przydatności. Odnosi się do do produktów spożywczych jak i kosmetycznych. Zatem zachęcam do zaglądania do "domowej apteczki zdrowia" , korzystania z łatwych i zdrowych przepisów. Dla naszego Zdrowia i Urody ;)

Jeśli jesteś łasuchem i słodkości ci nie straszne, tłuszczyk się nie odkłada od smakowania ciast !
Gorąco polecam Tobie przepis Łucji :) Zachęcam do rozejrzenie się po jej Smakowitym Blogu
Polecam Ewa :)

http://kuchnia.takieproste.pl/placek-z-truskawkami-sam-puch/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz