wtorek, 3 czerwca 2014

Pasta ala pesto, Rukola i Szczypiorek

Lubicie pasty takie jak pesto? Dziś podam wam niecodzienny przepis z mojej kuchni, aromatyczny i smakowity. Nie wszystko musimy kupować w sklepach. Własnoręcznie wykonane smakuje znacznie lepiej. Bez konserwantów i zbędnych barwników. Polecam :)

1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka Rukoli
3 cebulki dymki
4-5 ząbków czosnku
Ocet jabłkowy 3 łyżki stołowe
Balsamico 3 łyżki stołowe
Cukier brązowy
Sól gruboziarnista



Do słoiczka wrzucamy brązowy cukier najlepiej taki w kryształkach. Siekamy drobno rukole i przykrywamy nią cukier. Rukole posypujemy solą gruboziarnistą. Zalewamy octem balsamico ok. 3 łyżki stołowe. Kolejno układamy drobno pokrojoną cebulkę. zalewamy octem jabłkowym. Wrzucany siekany czosnek. Na koniec wszystko przykrywamy szczypiorkiem i zalewamy oliwą z oliwek. Taką miksturę odstawiamy do lodówki im dłużej leży tym lepiej, chodzi o to aby zielenina puściła soki nadające smak paście, Oliwa zgęstniała i było czuć aromatyczny czosnek. Po około 2 dniach możemy otworzyć słoiczek wymieszać całą zawartość. Odstawić na 5 min, po upływie tego czasu pasta jest gotowa. Idealnie nadaje się do grzanek, tostów, jako przyprawa do sosów, kanapek itp. Pastę polecam w wersji z ugotowanym makaronem żytnim.
Zdrowo i pysznie !!!

Życzę Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz