poniedziałek, 10 listopada 2014

Coś na Obiad



Podczas zmiany trybu odżywiania zawsze problemem był obiad. Bałam się z początku, że nie najem się czymś co nie jest „polskim obiadem”. Byłam miło zaskoczona kiedy okazało się, że organizm szybko przyzwyczaił się do normalnych zdrowych porcji. Zrozumiałam, że zdrowe odżywianie może być też bardzo smaczne i tanie. Dlaczego podkreślam tanie? niejednokrotnie spotkałam się z opinią, że zdrowe odżywianie jest drogie. Nic bardziej mylnego! Poniżej podaje wam jeden z moich ulubionych przepisów, możecie go swobodnie zmodyfikować dodając również inne warzywa. 

Składniki:

2 cukinie                                                              
1/3 pora                                                    
3 duże pomidory
Łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe Rukoli
1 cebula
1 ząbki czosnku
0,5 kg pierś z kurczaka
200 g ryżu (najlepiej basmati)

Przyprawy:

Oregano
Bazylia
Sól
Chilli

Uwaga !!!

Każdy z nas wie, że laikowi trudno jest ugotować dobrze ryż, jak więc się do tego zabrać?

Wsypać ryż do miski i zalać zimną wodą. Odstawić go na jakieś 30 minut. Następnie przełóż ryż przez sitko opłucz go zimną wodą. Ryż dobrze odsącz.

Do uprzednio zagotowanej i posolonej wody (około 350ml) wrzuć ryż, zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 – 20 min. Nie przykrywaj ryżu, staraj się go nie mieszać. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, następnie podsmaż ją na łyżce oliwy z oliwek i dopraw solą. Dodaj kolejno skrojoną w kostkę cukinie i pomidory. Kiedy cukinia się ciut poddusi dodaj posiekany por i ząbek czosnku. Na koniec tuż przed podaniem dodaj ugotowany i odsączony dobrze ryż, posyp wszystko Rukolą możesz dodać do smaku troszkę parmezanu.








Smacznego, Pozdrawiam Ewa :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz