piątek, 18 lipca 2014

Świeże pieczywo z Biedronki i Lidla

Kochani większość z nas bardzo lubi zapach świeżego pieczywa, chrupiącego chleba i ciepłych bułeczek. Niestety to co serwują markety, stacje benzynowe ma niewiele wspólnego z tym co kiedyś nazywaliśmy chlebem i bułkami. Być może, przekonuje Was stosunkowo niska cena... ok, ale czy tanie to znaczy zdrowe? O tuż, Nie!!! Z logicznego punktu widzenia lepiej zjeść mniejszą porcję produktu pełnowartościowego, odżywczego, który zapewni nam sytość na dłużej. Dobry produkt trawiony wolniej, partiami będzie nam uzupełniał potrzebne zasoby energii. "Białe" pieczywo to nadmuchana masa z mąki pszennej (mocno przetworzonej, zmodyfikowanej). Jak wiemy to zapychacz, po krótkim czasie znów odczuwamy głód. To błędne koło i tak zapychamy się i zastanawiamy skąd te boczki, oponka? Objedzony odczuwasz senność, a przecież "jedzenie to nasze paliwo". Zatem dlaczego brakuje Tobie energii? Nic prostszego jeśli zajadasz się pustymi kaloriami. Skąd senność? Odpowiada za to wysoki poziom glukozy we krwi, który uwalnia przyspieszoną produkcję insuliny oraz powoduje większe wydzielanie tryptofanu do krwi. W efekcie jego zawartość w mózgu obniża się. Dodatkowo podwyższony poziom glukozy obniża sprawność neuronów mózgowych powodując senność. Nasz organizm broni się przed nadmiernym przejedzeniem. Jak więc uniknąć efektu senności? To proste! Nie objadaj się. Zadbaj o rozplanowanie posiłków w ciągu dnia!!! Kieruj się zasadą "mniej, a częściej" Nie opychaj się na śniadanie, obniżasz w ten sposób swoją sprawność umysłową i fizyczną! A przecież to najważniejszy posiłek dnia. ma dać tobie "parę" do pracy na cały dzień. Niezależnie od tego czy pracujesz fizycznie czy umysłowo zadbaj aby był zdrowy. Największy błąd po obżarstwie? położyć się na kanapie! Unikaj tego 

Smakosz powie, że je bo to takie pyszne.
Ale na prawdę chcesz to jeść??
Nie przekonałam Ciebie ?
Przeczytaj artykuł, link znajdziecie na naszym fanpagu na facebooku: https://www.facebook.com/Podajnia





Ps. Dla smakoszy chleba w następnym poście wrzucę wam przepis na pyszny domowy chleb razowy, bez sztucznych dodatków i barwników.

Miłego Popołudnia, Ewa 



* Art napisany na podstawie informacji podanych na stronie natemat.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz