Podczas zmiany trybu odżywiania zawsze problemem był obiad.
Bałam się z początku, że nie najem się czymś co nie jest „polskim obiadem”. Byłam
miło zaskoczona kiedy okazało się, że organizm szybko przyzwyczaił się do normalnych
zdrowych porcji. Zrozumiałam, że zdrowe odżywianie może być też bardzo smaczne i tanie. Dlaczego podkreślam tanie? niejednokrotnie spotkałam się z opinią, że zdrowe odżywianie jest drogie. Nic bardziej mylnego! Poniżej podaje wam jeden z moich ulubionych przepisów, możecie go swobodnie zmodyfikować dodając również inne warzywa.
Składniki:
2 cukinie
1/3 pora
3 duże pomidory
Łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe Rukoli
1 cebula
1 ząbki czosnku
0,5 kg
pierś z kurczaka
200 g
ryżu (najlepiej basmati)
Przyprawy:
Oregano
Bazylia
Sól
Chilli
Uwaga !!!
Każdy z nas wie, że laikowi trudno jest ugotować dobrze ryż,
jak więc się do tego zabrać?
Wsypać ryż do miski i zalać zimną wodą. Odstawić go na jakieś
30 minut. Następnie przełóż ryż przez sitko opłucz go zimną wodą. Ryż dobrze
odsącz.
Do uprzednio zagotowanej i posolonej wody (około 350ml)
wrzuć ryż, zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 – 20 min. Nie przykrywaj ryżu,
staraj się go nie mieszać. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, następnie podsmaż
ją na łyżce oliwy z oliwek i dopraw solą. Dodaj kolejno skrojoną w kostkę
cukinie i pomidory. Kiedy cukinia się ciut poddusi dodaj posiekany por i ząbek
czosnku. Na koniec tuż przed podaniem dodaj ugotowany i odsączony dobrze ryż, posyp
wszystko Rukolą możesz dodać do smaku troszkę parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz